18 Şubat 2014 Salı

İnceleme:Jim Butcher - Dresden Dosyaları 1-2-3


Dresden Dosyaları
(Fırtına Büyücüsü- Kurt Adamlar- Hayalet Tehlikesi)

        İthaki yayınlarının raflara yerleştirdiği ve sanki popülermiş gibi her kitapçıda görebildiğimiz bir seri. İlk bakışta fantastik okuyucuları kendine çeken bir ismi var. Her kitabın üzerinde kocaman “Fırtına büyücüsü”, ”Kurtadamlar”, ”Hayalet Tehlikesi” yazarak rafların çeşitli yerlerine dağılıp gözümüze takılan bu kitapları kaldırıp elimize aldığımızda arka kapak yazısında.


“Kayıp eşyalar bulunur, Para normal soruşturmalar, Danışma, Tavsiye, Makul fiyatlar.
Aşk iksirleri, Bitmez tükenmez servetler, Partiler ya da diğer eğlenceler iş kapsamı dışındadır.”

        Yazısıyla karşılaşıyoruz. Tabi ki Harry Dresden’in Chicago telefon rehberinde kayıtlı olan tek büyücü olduğundan da bahsediliyor.

Başlamak isterseniz serinin dört kitabı şu an raflarda mevcut ve hikayenin ne olduğunu merak ederseniz aynı kapaktaki gibi büyücümüz Kurt adamlar, Hayaletler, İblisler ve diğer meslektaşlarıyla süre gelen bir macera sizi bekliyor olacak.

        Birinci kitaba getirilen ilk yorumlar çok yavan ve sonunu önceden kestirebileceğimiz Türk dizileri gibi olduğunu söyleyebilirim. Ama ilk üç kitabını okuduktan sonra bu fikirlerim değişti. Çoğu kimse Zaman Çarkı gibi bir seriye daha ilk kitaptan aldıkları serüven tutkusu ileride başlarına gelecek yüzlerce sayfayı okumaya yetecek kadar gaz verip fantastik serilerin çıtasını yükseltmesiyle Dresden gibi geç açılan kitapların önünü okuyucunun ön yargılarıyla biraz kesmiş oldu.

        Gelelim benim kitabı nasıl bulduğuma . Jim Butcher’ın bu kadar bilindik fantastik öğelerle ne kadar orijinal bir dünya yaratmasını yazarın kendi farkı olarak nitelendiriyorum. Bir çok fantastik öykü yazmak isteyen kişinin neye ne diyeceğini şaşırdığı ve tahayyül ettiği yaratıklarıyla bazen hayal gücümüzü Terry Prachetten bile daha fazla yorduğunu hatırlarsak Jim Burcher’ın farkına varabiliriz. Yine de bu bilindik öğelerle geçen serinin bildiğimiz Dünya’nın gerçek mekanlarına entegre edilmesiyle sıradan basit senaryolarla geçtiğini düşünsek de olayları ve karakterleri çok başarılı bir şekilde kurgulamasıyla üç kitap içerisinde Dresden Dosyaları’nın seri olduğunu kabulleniyoruz  ve dördüncü kitapla Harry’nin Peri annesiyle olan mücadelesini kitabın yerli yerine oturmuş karakterleriyle birlikte sabırsızlıkla bekliyorum.

        Herhalde dördüncü kitabı verirken kasada vereceğim para için “Acaba değer mi ? Diğer okumak istediğim onca kitaba mı yönelsem ?” sorularını düşündüğümde aslında serinin takipçisi olduğumu anlıyorum.

Yani bulaşmak isterseniz ya toptan alın ya da hiç bulaşmayın diyebilirim.
Serinin diğer kitaplarının da yolda olduğunu unutmayın.

Eksileri: Yavaş başlayan kurgu
Artıları: Ön yargıları yıkan kurgu
Puan: 10/8
Yayın evi: İthaki
Tür: Fantastik
Sayfa: Fırtına büyücüsü: 367, Kurt adamlar: 418, Hayalet Tehlikesi: 490

Yazar: Okan Anık

Serinin yeni kitabı raflarda:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top