11 Kasım 2013 Pazartesi

İnceleme : Christie Golden - Sislerin Vampiri (Ravenloft serisi)



Sislerin Vampiri

        Ravenloft serisinin ilk kitabıdır. Bence serinin en önemli özelliği Christie Golden'ın yüksek tasvir gücünü arkasına alarak başlamış olmasıdır. Onun tasvirleriyle tiksinecek, aşkı hissedecek ve ay ışığının gül yapraklarının üzerine vurmasını keyifle hayal edeceksiniz.

        Jander Sunstar'ın sislerin kurbanı olarak seçilmesinden beri bir elfin karşısına çıkabilecek en büyük aşkı atmayan kalbinde hissetmesini sağlayan sislerin başka bir amacı vardır ama bunun gibi şeyleri neredeyse her kitabı başka bir yazarın kaleminden seriye devam ettikçe keşfedeceksiniz. Christie Golden ile bir daha ki buluşmanız serinin 8.Kitabı "Ölülerin Dansı" ile son defa sağlanacak ama diğer yazarlar ile Ravenloft'u daha da kavrayacaksınız.

        Kitaptaki karakterler çok etkileyici anlatılmış, okurken onlar gibi hissedip davranışlarının sebebini anlayabiliyorsunuz. Böylece hikayeye daha da bağlanıyorsunuz. Sayfalar hiç uzun gelmiyor. Hani şu bir solukta okunan kitaplardan.
        Aynı zamanda mekanlarda insanlara çok güzel aktarılıyor ki serinin geri kalan kitaplarında bu bütünlük canlılığını koruyor.
        İlk kitabı ve seriyi özel yapan Kont Strahd Von Zarovich karakteri bütün zayıflıkları ile gözler önünde duran ama ülkesi ve aynı zamanda laneti olan Barovia'da ondan daha güçlü ve adil bir kişilik daha yok. Tabi bu adalet kendi bencillikleri için geçerli değil. Seriyi okudukça insana haz veren ve en favoriler köşesine yerleşen karakterlerden biri olması seriyi bu günlere taşıyor tabi sadece o değil ve de bu kitabın baş karakteri gibi gözüken Jander Sunstar sislerin ona verdiği görevden başkası değil.
        Eğer geçmişte olanları merak ederseniz Ravenloft'un en önemli iki karakterinden birinin geçmişini ve Ravenlof'un başlangıcını öğreneceğiniz "Ben, Strahd - Bir vampirin anıları" ile devam etmeyi atlamamanızı tavsiye ederim.
        Laika yayınlarının elinde harcanan bir seri olduğunu düşünüyorum. Bence Ankira yayınlarından çıkan kitapları daha değerli.

Artıları : Tasvirlerin güçlü olması

Eksileri : Seride türkçeye çevrilmemiş kitaplarının bulunması
Puan : 10/8
Yayın evi: Laika yayınları
Tür : Fantastik Edebiyat
Sayfa sayısı : 400

Yazar: Okan Anık





1 yorum:

  1. Kitabı bugünkü yazımda ben de anlattım. Başka kimler anlatmış diye aranırken burayı buldum. Christie Golden'ın dili çok başarılı. Karakter zaten efsanevi. Çok sevdiğim ve günlerce etkisinde kaldığım kitaplardan.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top