19 Kasım 2013 Salı

İnceleme: Vladimir Bartol- Fedailerin Kalesi Alamut

 

      Tarihte var olmuş sıradışı liderlerden biri olan Hasan Sabbah hakkında çeşitli söylentiler dönmektedir. Kimileri onu insanları kandırdığı gerekçesi ile yererken, kimileri de ona iftira atıldığını düşünmektedir. Bu kitapta ise Hasan Sabbah'ın insanları cennete gönderme vaadi ile kandırdığından ve fedaisi olarak yetiştirdiğinden bahsedilmektedir. 


       Kitapta geçen konulara kısaca değineyim. Hasan Sabbah topladığı cariyeleri Alamut Kalesi'ne kapatmaktadır. Orada birbirinden güzel kızlar eğitilmekte ve çeşitli dersler verilmektedir. Onlar Hasan Sabbah'ın cennet olarak adlandırdığı bu mekanda huri rolünü oynamak için hazırlanmışlardır. Ancak bu bölümler uzun tutulduğu için sadece tarihi bir roman okuyacağını düşünerek başlayanlar biraz sıkılabilirler.
       Hasan Sabbah İsmaililiği yaymayı amaç edinmiştir. Çevresinde topladığı insanları birer savaşçı, suikastçı haline getirmek istemektedir ve insanların kendine koşulşuz bağlanması için Alamut Kalesi'ni en güzel şekilde düzenlemiş ve kendince cennet görünümü vermiştir. Fedailere haşhaş verip onları uyutup gözlerini burada açmalarını sağlamıştır. Böylece bu kişiler başlangıçta şaşırsa da cennete geldiklerini düşünmüşlerdir. Hasan Sabbah böylece hazırladığı küçük ordu ile hükümdar sınıfına gözdağı verebileceğini düşünür. 
     Yazarın anlatımı oldukça güçlüydü. Okudukça sonraki sayfalarda ne olacağını merak ediyorsunuz. Hasan Sabbah'ın insanlar üzerindeki etkisini gördükçe şaşıracaksınız. Alamut'un tasviri ise çok güzel yapılmış. Her şey gözünüzde canlanıyor adeta ve hikayeye kapılıp gidebiliyorsunuz.

Eksileri: Gereğinden uzun bazı bölümler
Artıları: İlgi Çekici Konu
Puan:10/8
Yayın evi: Koridor
Tür: Tarihi
Sayfa: 512

Yazar: Duygu Özkan

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top