11 Kasım 2013 Pazartesi

İnceleme : J.R.R. Tolkien-Hobbit


Hobbit


      Yüzüklerin Efendisi film serisini seven birisi olarak Hobbit'i de izlemeden önce kitabını okumaya karar verdim. Fakat Tolkien'in diğer kitaplarını henüz okumadığım için Hobbit ve diğerleri arasında bir kıyaslama yapamayacağım.



      Hobbit akıcı ve samimi bir dille yazılmış, insanı adeta hikayenin içine çeken bir kitap. Okurken pek çok kez gülümsememe neden olmuştur.

      Karakterlerin doğal olması ve her birinin kendine özgü tarzının olması ilgi çekiciydi. Eminim sizler de bu karakterlere bayılacaksınız. Bir hobbit, bir büyücü ve çok sayıda cücenin atıldığı macera okunmaya değer doğrusu. Karakterler oldukça iyi yansıtıldığından kitapta eksik bir yön varsa da pek göze batmıyor. 
      
       Yazarın okuyucuyu yormayan anlatımı, eğlenceli karakterler ve ilginç olaylar kitabı bir çırpıda okumanızı sağlıyor. Özellikle de hobbitin zekası ve her durumda ona eşlik eden şansı kitaba renk katmış. Kitabın pek çok yerinde şarkı sözleri geçiyor. Bu sözler pek derin anlamlar içermese de eğlenceli olduğunu düşünüyorum.

      Bölümlerin başında bulunan resimler de kitaba farklılık katmış. En azından bazı şeyler kafanızda canlanıyor ve bölümle ilgili ipuçları bulabiliyorsunuz. Kitabın sonuna geldiğimde ise macera bittiği için bir burukluk yaşadım. Eleştireceğim bir nokta ise kurgunun derinlemesine işlenmemesiydi. Her şey çok hızlı gelişmişti. Biraz daha detaya inilseydi mükemmel olacaktı. Son olarak Hobbit filminden bahsetmek istiyorum. Üçlemenin ilk filmini izledim. Görsel efektlerin harika olduğunu düşünüyorum. Karakterler yerli yerine oturmuş. Kitabı okuduktan sonra filmi de izlerseniz tadına doyum olmaz. Ve kitaptan bir alıntı ile yazımı sonlandırıyorum. Gandalf ve Beorn arasında geçen diyalog:

      "Anlatmaya devam et o zaman!" dedi, hiçbir zaman pek de nazik olmayan Beorn.
      "Korkunç bir fırtına oldu; taş devleri dışarı çıkmış kayalar fırlatıyordu ve geçidin başındayken bir mağaraya sığındık, hobbit, ben ve birkaç yoldaşımız..."
      "Birkaç mı dedin?"
      "Eh, hayır. Aslına bakılırsa, ikiden fazlaydı."
      "Neredeler? Öldürüldüler mi, yenildiler mi, eve mi döndüler?"
      "Eh, hayır. Islık çaldığımda hepsi gelmemiş anlaşılan. Utangaçlıkları tuttu herhalde. Anlarsın ya, ağırlamak istemeyeceğin kadar kalabalık olduğumuzdan korkuyorduk."
     "Durma, tekrar ıslık çal! Anlaşılan bir parti vermek üzereyim ve bir iki kişi fazlası pek bir şey değiştirmez" diye homurdandı Beorn.



Hobbit Fragman





Eksiler: Şarkı sözlerinin fazla olması
Artılar: İlginç karakterler 
Puan:8.5/10
Yayın evi: İthaki
Tür: Fantastik 
Sayfa Sayısı: 426
         
Yazar Adı: Duygu Özkan


           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top