22 Kasım 2013 Cuma

İnceleme: Khaled Hosseini-Uçurtma Avcısı



      Öncelikle Uçurtma Avcısı'nın şimdiye kadar okuduğum en iyi kitaplardan biri olduğunu söyleyebilirim. Yazarın etkileyici anlatımı daha ilk anda sizi etkisi altına alıyor. Hikaye Afganistan, Kabil'de geçiyor. Birlikte büyüyen, bir arada yaşayan iki çocuğun birbirinden farklı hayatları ve yaşam biçimleri çok iyi yansıtılmış. Yazarın aralara sıkıştırdığı bazı cümleler ise gelecekte neler olmuş olabileceğine dair sizi merakta bırakıyor. Bu yüzden kitabı hızlı bir şekilde okudum.

     Emir ve Hasan süt kardeşidir. Emir'in zengin bir aileden gelmesine rağmen babasının ilgisizliğini, bunu dışa nasıl yansıttığını ve Hasan'ı ne kadar çok kıskandığını göreceksiniz. Emir Hasan'ın hayatında çok yer kaplar ve onun için her şeyi ifade ederken, Emir'in Hasan'a  yaklaşımını yadırgayacaksınız. Emir'in korkaklığına, ihanetine kızacak, Hasan için üzüleceksiniz. Ancak bazı şeylerin geri dönüşü olmadığını göreceksiniz. Yaptığı bir hatanın yıllarca insanın yakasına nasıl yapıştığını...
      Kitabı okurken hep merak ettiğim bir şey vardı fakat o hiç gerçekleşmedi. Yine de sonlara doğru sizleri çok şaşırtacak gerçeklerle karşılaşacaksınız. En çok da Emir'in nasıl değiştiğine, ne kadar çabaladığına şaşıracaksınız.
      Dram dolu bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız. İnsanların bilerek ya da bilmeyerek başka insanlarda nasıl yaralar açtığını, bazı insanların hep kötü olarak kaldığını göreceksiniz. Savaş her zaman yıkım demektir. En çok da çocuklar için. Daha çocuk yaşta insanların yaşadığı korkuyu, acıları gördükçe hüzünleneceksiniz. Bu kitabı herkesin okumasını isterdim. Kesinlikle unutulmayacak bir kitap. Ayrıca çok merak ettiğim filmini de en kısa zamanda izlemeyi düşünüyorum.

...Ve ilk sözcüklerimizi aynı çatının altında söylemiştik.
Benimki Baba idi.
Onunkiyse Emir. Benim adım.


Artıları: Kitabın size hayatın başka yüzünü göstermesi
Puan: 10/10
Yayın evi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 375
Tür: Dram

Yazar: Duygu Özkan


Uçurtma Avcısı Fragman


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top